Επιστολή Γ. Μαλανδράκη προς τα αρμόδια Υπουργεία για το θέμα της ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών

 

Επιστολή προς τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απέστειλε την Πέμπτη 6 Απριλίου ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, με την οποία διατυπώνει μια σειρά από προβληματισμούς αναφορικά με τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα και στο Ν. Χανίων.

 

Στην επιστολή του – η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Σταθάκη, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Ευ. Αποστόλου και στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σ Φάμελλο – ο Δήμαρχος Πλατανιά επισημαίνει ότι «το ζήτημα της ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν έντονα το τελευταίο διάστημα τις τοπικές κοινωνίες» και ότι «η μη ύπαρξη δασικών  χαρτών αποτελεί  ένα σοβαρό διαχρονικό έλλειμμα  της χώρας που έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί  εδώ  και  πολλά  χρόνια μαζί  με το δασολόγιο στα  πλαίσια  του  εθνικού  κτηματολογίου».

 

Ταυτόχρονα όμως ο κ. Μαλανδράκης εκφράζει μια σειρά από προβληματισμούς και ενστάσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών σημειώνοντας πως «από  την ανάρτηση των δασικών χαρτών που επίκειται στο νομό  Χανίων και στη Κρήτη γενικότερα, έχει ήδη προκληθεί σε εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης, μια έντονη ανησυχία και αναστάτωση καθώς ενδεχόμενες αλλαγές στον χαρακτηρισμό εκτάσεων θα δημιουργήσουν νέα οικονομικά, αλλά ακόμη και ιδιοκτησιακά δεδομένα».

 

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πλατανιά θίγει στην επιστολή του τα εξής θέματα:

 

 1.  Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν οι αεροφωτογραφίες του 1945 εκτιμάται ότι θα οδηγήσει χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών κυρίως με ελαιόδεντρα εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία του Δημοσίου. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται γι’ αυτές τις εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές. Συνεπώς αν προχωρήσει  η διαδικασία  κινδυνεύουν οι επιδοτήσεις χιλιάδων  αγροτών, αν γίνει αντιπαραβολή  των δασικών χαρτών με αυτούς που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

 

 1. Στις περιοχές όπου έχει υπάρξει ήδη ανάρτηση των δασικών χαρτών, έχουν εντοπιστεί λάθη, παραλείψεις και ανακρίβειες που σχετίζονται με τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών, με εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού ως μη δασικές, με εκτάσεις που δεν είναι δασικές ενώ είναι αναδασωτέες, με εκτάσεις που στις Α/Φ δεν είναι δασικές και στο χάρτη είναι δασικές και άλλα.
 2. Το τέλος  υποβολής αντιρρήσεων/ενστάσεων που προβλέπεται, θεωρείται υπερβολικό και θα πρέπει να καταργηθεί  η έστω  να είναι συμβολικό.
 3. Πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, θα πρέπει να θεωρηθούν όλα τα όρια οικισμών και σχεδίων πόλεως από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία της κάθε περιοχής καθώς και τα όρια των διανομών από την  υπηρεσία πολιτικής γης του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης όπως επίσης να ελεγχθούν οι χάρτες για τυχόν λάθη ως προς τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών και τις αναδασωτέες ή δασωτέες  εκτάσεις οι οποίες έχουν  συμπεριλάβει  και αγροτικές  εκτάσεις  έτσι  ώστε  να  μην  ταλαιπωρείται  ο κόσμος με τις  αντιρρήσεις.
 4. Πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ελαιοκομικό μητρώο και γενικότερα το μητρώο καλλιεργειών.

 

Τέλος ο κ. Μαλανδράκης προτείνει, για την ορθή και έγκυρη πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων πολιτών και φορέων στο Ν. Χανίων, όπως υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων για την διοργάνωση ειδικών ενημερωτικών/τεχνικών συναντήσεων σε επίπεδο Νομού ή Περιφέρειας, ώστε να υπάρξουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αλλά και σε πολλά άλλα που απασχολούν εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης και συνακόλουθα ολόκληρες τοπικές κοινωνίες.

Τελ. ενημέρωση 10/04/2017

Συνδέσεις

 • (147)
 • Life_Agroclima (142)
 • (141)
 • (140)
 • (46)
 • (108)
 • (138)
 • (146)
 • (80)
 • (75)
 • (139)
 • (62)
 • (125)
 • (124)